ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τα αιγοπρόβατα όντας ένα από τα σημαντικότερα παραγωγικά είδη στον κλάδο της κτηνοτροφίας συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η ζωική παραγωγή στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης προϊόντων ζωικής προέλευσης. Η ζήτηση αυτή οδήγησε στη μετάβαση από το παραδοσιακό στο εντατικό συστήματα εκτροφής με σκοπό την εντατικοποίηση της παραγωγής. Τα αιγοπρόβατα όντας ένα από τα σημαντικότερα παραγωγικά είδη στον κλάδο της κτηνοτροφίας συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Συνέπεια αυτών των αλλαγών είναι η εμφάνιση άγνωστων υγειονομικών προβλημάτων ή η επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων, κυρίως λόγω της λανθασμένης διαχείρισης των εντατικά εκτρεφόμενων ζώων. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι και η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της χωλότητας, ιδιαίτερα στα ζώα, τα οποία παραμένουν σταβλισμένα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Πρόκειται για τον καθοριστικότερο παράγοντα καταπόνησης, συχνά επώδυνο, ο οποίος υποβαθμίζει σημαντικά τόσο το επίπεδο ευζωίας όσο και τη μείωση της γαλακτοπαραγωγής των νοσούντων ζώων στην περίπτωση μη έγκαιρης ανίχνευσης της ασθένειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον υποχρεωτικό σφαγιασμό του ζώου, με σοβαρές άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις στην επιχείρηση.
Η μη έγκαιρη διάγνωση της χωλότητας οφείλεται στις εφαρμοζόμενες μεθόδους ανίχνευσης, που βασίζονται κυρίως στην οπτική παρατήρηση της κινητικότητας του ζώου από τον παραγωγό, μέθοδος που σχεδόν αποκλείει την ανίχνευση του προβλήματος σε πρώιμο στάδιο. Στόχος της δράσης είναι η καθιέρωση αρχικά στα Ελληνικά κτηνοτροφικά δεδομένα ενός νέου συστήματος ανίχνευσης της χωλότητας, σε πρώιμο στάδιο, με βάση τις παραμέτρους κίνησης και της παρακολούθησης της διατροφής των ζώων, προκειμένου να αποφευχθούν οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω απώλειας παραγωγής για τις κτηνοτροφικές μονάδες.