ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 13 εκατ. αιγοπρόβατα, εκ των οποίων παράγονται 1,3 εκατ. τόνοι γάλα και 71.000 τόνοι κρέατος (ΕΛΣΤΑΤ 2019). Σύμφωνα με έρευνες, η πλειονότητα (80%) των ποιμνίων αντιμετωπίζει σε διαφορετικό βαθμό πρόβλημα χωλότητας.

Ποσοστό υλοποίησης: 30%

Προστιθέμενη αξία

Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 40% των εκτρεφόμενων ποιμνίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωλότητας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%. Για κοπάδια με 10% ή περισσότερα προσβεβλημένα με χωλότητα ζώα, οι απώλειες προσδιορίζονται περίπου στα 10€ το ζώο ανά έτος. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή, τα εργατικά έξοδα για ποδοκομία, την απώλεια γάλακτος και την αμοιβή κτηνιάτρου. Όλα αυτά είναι δυνατόν να αποφευχθούν με την εφαρμογή του προτεινόμενου σύστημα έγκαιρης διάγνωσης της χωλότητας. Ο κτηνοτρόφος θα έχει πλέον στα χέρια του ένα αξιόπιστο εργαλείο με το οποίο θα μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του κοπαδιού εκμεταλλευόμενος τον πλήρη κύκλο ζωής του ζωικού του κεφαλαίου μέσω της αποφυγής της πρόωρης σφαγής ζώων με χωλότητα.

Επίσης θα αυξηθεί η γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των ζώων σημαντικά μέσω της γρήγορης διάγνωσης των συμπτωμάτων ασθενειών σε υποβόσκουσα ακόμα κατάσταση καθώς και των διαταραχών της διατροφής των ζώων. Τέλος, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στα λειτουργικά κόστη της μονάδας μέσω της μείωσης των εξόδων για φαρμακευτικές αγωγές και κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ως συνέπεια θα σημειωθεί αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού σε τοπικό επίπεδο, αναβάθμιση και επέκταση των εργασιών της επιχείρησης καθώς και σύμπραξη με ερευνητικούς φορείς επωφελούμενη από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Πρωτότυπη εφαρμογή

Το σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο, δεδομένου ότι αποτελεί προϊόν πρωτότυπης εργαστηριακής έρευνας. Με δεδομένο ότι η ανίχνευση της χωλότητας σήμερα πραγματοποιείται κυρίως με οπτική υποκειμενική εκτίμηση του ζώου, αρχικά από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο και στη συνέχεια από τον κτηνίατρο, το προτεινόμενο σύστημα θα αποτελέσει μια αξιόπιστη και προσιτή, λύση στο θέμα της έγκαιρης διάγνωσης της χωλότητας.

Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της 5βάθμιας κλίμακας βαθμολόγησης δεν παρέχει ιδιαίτερη αξιοπιστία στη διάγνωση της χωλότητας ενώ άλλες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης της χωλότητας στηρίζονται κυρίως στη χρήση οπτικών μέσων όπου προσπαθούν με τη χρήση εικόνων και video να διαγνώσουν τα ζώα με χωλότητα. Το μειονέκτημα αυτών των μεθόδων έγκειται στη δυσκολία τους να παρακολουθούν το ζώο συνεχόμενα στον φυσικό του χώρο. Η ανάγκη λοιπόν καθιέρωσης μιας νέας μεθόδου ανίχνευσης της χωλότητας με συνεχόμενη καταγραφή των κινησιολογικών χαρακτηριστικών του ζώου στο φυσικό του χώρο κάνοντας χρήση νέων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης θα δώσει μια ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα της έγκαιρης διάγνωσης της χωλότητας σε πρώιμο στάδιο.